Madárvédő                         
 

   

Vírusbetegségek

 
Paramyxo-vírus, Baromfipestis, Newcastle-betegség (idegbénulás, idegrendszeri tünetek,
  nyaktekergetés, fej-elcsavarodás) - megelőzése:vakcinázás; kezelése: immunerősítés
Madárhimlő (poxvírus) - gumók a tollal nem fedett részeken, sajnos szájban, szemen is előfordul;
  megelőzése: védőoltás; kezelése: fertőtlenítés, immunerősítés
Madárinfluenza
  A H5N1 a vadon élő madárfajokat és a házi baromfi fajokat egyaránt képes megbetegíteni. 
Általában lázzal, bágyadtsággal, légzőszervi panaszokkal  jár, gyakran emésztőszervi (gyomor- és bélrendszeri) elváltozásokat okoz, kacsákban olykor idegrendszeri panaszok is jelentkeznek. Fertőzöttek lehetnek a vadon élő madárfajok, különösen a vízimadarak (vadkacsák, vadlibák, hattyúk, gázlómadarak), amelyek többnyire a betegség tüneteitől mentesen is hordozhatják a vírust. Ezeknek a madaraknak főleg a bélcsatornájában szaporodik, az ilyen állatok bélsarukkal fertőzik a vizeket és az odajáró - főleg vízibaromfi - fajok egyedeit. Az állatokból kijutott vírusok a természetes vizekben 1-2 hétig élet-, vagyis fertőzőképesek maradnak. Száraz környezetben néhány óra alatt elpusztul a vírus. (Emberről emberre nem terjed, madárról emberre is csak különleges körülmények között; a távol-keleti elhíresült fertőzések oka, hogy ott pl. kultikus okokból a madár nyers vérét vérleves formájában isszák.)
Nyugat-nílusi láz
  Szúnyogcsípéssel terjed. Nagy távolságokra a vonuló madarak révén jut el. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. Az általa okozott fertőző betegség 80-85%-ban tünetmentesen zajlik le.
Madarak: gyengeség, hátraszegett fej. Ember: influenzához hasonló tünetek, láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Kevés halálos eset: gerinc- és agyvelőgyulladás, szívizomgyulladásTubesz (Paramyxo-vírus)

 

 
   
 
 
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület