Madárvédő                         
 

 

Törpepapagájok (Agapornis)  9 faj tartozik hozzájuk, úgymint a rózsásfejű, zöldfejű, szürkefejű, narancsfejű, földieperfejű, kormosfejű, feketefejű törpepapagáj, Fischer törpepapagája, hegyi törpepapagáj. A különböző fajok étrendje meglehetősen változatos: a fajtól és az évszaktól függően magvakat, terméseket, bogyókat, levélrügyeket, virágokat, rovarokat és lárvákat tartalmaz.
A törpepapagájok átlagéletkora 20 év, így szerencsés esetben kb. ennyi ideig lesz kedves, vidám társa gazdáinak. A hím és a tojó küllemre hasonlítanak; a tojónak általában kevésbé élénkek a színei, azonkívül a kifejlett tojó “tyúkocska”-formájú, azaz a medencéje tág, míg a hím “vállas”, medencéje szűk.
A törpepapagájok nagyon monogámok. Erre utal angol nevük is: “love-bird”, azaz “szerelemmadár”. Német nevük fordításban “elválaszthatatlan”. Párjuk elvesztése miatt olyan súlyos depresszióba eshetnek, hogy akár bele is pusztulnak. (Ha a párja elpusztul, vásároljunk hozzá rövid időn belül ugyanolyan küllemű madarat. Lehetőleg mindig fiatal madarat vásároljunk, mert csak az igazán alkalmazkodóképes, szelídíthető.)
A törpepapagájok meglehetősen agresszívek, tehát jobbára csak párban tarthatók. Még fajtársukat is képesek megtámadni, akár halálra csipkedni. (Gondolom, a párválasztással is elővigyázatosnak kell lenni, nehogy azonos neműek kerüljenek össze.)
A törpepapagáj rendkívül mozgásigényes! Az irodalom szerint röpdét igényel, de tágas kalitka is megteszi, ha a rendszeres röpködési lehetősége biztosítva van. Az első néhány nap kivételével, amíg megismeri a szobát és megszokja jelenlétünket, kezünket (nem fél a kezünktől, eszik belőle), minden nap több óra hosszat szabadon röpköd-hessen a szobában! Csak így marad testileg-lelkileg egészséges.
A törpepapagáj magtápláléka (fehér, piros) köles, fénymag, kb. 10 % zab, kb. 20 % napraforgómag, időnként kevés kendermag. Leghelyesebb, ha a hullámospapagáj-eleségkeveréket külön edényben etetett kevés napraforgóval, kendermaggal egészítjük ki. Az almát, bogyókat, zöldet, fűmagvakat is nagyon szeretik.
   1.kép rózsásfejű törpepapagáj
  2.kép szürkefejű törpepapagáj
  (Agapornis canus)
  3.kép feketefejű törpepapagáj
  (Agapornis personata)
  4.kép Fischer törpepapagáj
  5.kép Hegyi törpepapagáj
  (Agapornis taranta)
 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület