Madárvédő                         
 


Téli madáretetés

  MIKOR ETESSÜNK?

Novembertől, a hidegek beálltától legalább március végéig. Lehetőleg a reggeli órákban rakjuk ki a napi adagot. Ha az etetést elkezdtük, ne hagyjuk abba egyetlen napra sem, hogy a pártfogoltjaink ne maradjanak ellátás nélkül! (Ha akár csak egy napig hiába várják az odaszokott madarak a táplálékot, annyira kiéhezhetnek, hogy belepusztulnak.) Nagyon fontos: tavasszal is csak FOKOZATOSAN SZABAD ABBAHAGYNI a madáretetést, és csak akkor, mikor a természetben már van új táplálékforrás. A hirtelen abbahagyott etetés tömeges madárpusztulást okozhat !
 


 
 
 
 
 
  KIT ETESSÜNK?

Ne csak a kis kedvenceinket, hanem minden rászoruló madarat, a galambokat, gerléket és a verebeket, a varjúféléket is! – A galambok, gerlék szinte egész évben költenek (igaz, egyszerre csak 1-2 fiókát). Táplálék szűkében a fiatalok tömegesen betegszenek meg a legkülönbözőbb fertőző madárbetegségekben, és hosszas szenvedés után pusztulnak el! Az ember számára ugyan nem jelentenek fertőzésveszélyt, más, velük érintkező madarak számára azonban feltétlenül veszélyt jelentenek! A galambetetés kategorikus tiltása ezért nemcsak kegyetlen, hanem ésszerűtlen is!
 

   
MIVEL ETESSÜNK?

Kis magevőket kölessel, fénymaggal (pl. papagájeleség tartalmazza), kukoricadarával, galambokat, gerléket búzával is. Adjunk minél több olajos magot: tisztított diót, mogyorót, héjas és hántolt napraforgót, kendermagot, repcét. Igen hasznos a sótlan szalonna, háj kifüggesztése ill. kiszórása apróra vágott darabokban (lényegében mindegy, hogy marha-, csirke- v. sertésháj. - A rigók, galambok, gerlék, varjak szívesebben táplálkoznak a földfelszín közelében.) Adhatunk almát, bogyós gyümölcsöket (szőlő, csipkebogyó, kökény), főtt zöldséget, sótlan sajtot, túrót, főtt rizst, főtt tésztát, kutya-, macskakonzervet, vagdalt csirkehúst, csirkemájat, hájas csirkebőrt – természetesen mindent friss, romlatlan állapotban.

 
 
 
 
 
;
   
MIVEL NE ETESSÜNK?

Soha ne adjunk romlott vagy penészes, penészedésre hajlamos táplálékot, pl. rothadó almát, gyümölcsöt, penészes földimogyorót, száraz vagy áztatott kenyeret, péksüteményt, semmilyen pékárut! A penészgombák és más kórokozók igen súlyos betegséget, elhullást okozhatnak.
A madarak számára a SÓ ÁRTALMAS, a veséjük nem tudja kiválasztani, ezért ne adjunk sózott szalonnát, sós vagy fűszeres ételmaradékot sem
   NE FELEDKEZZÜNK MEG AZ ITATÁSRÓL!

Mindig legyen FRISS, TISZTA IVÓVIZÜK is, különösen a fagyos napokon! Olyankor jó MELEG VIZET célszerű kitenni, hogy egész napra kielégíthessék vízszükségletüket, mielőtt befagy. (Madárkánál télen a meleg víz éppolyan hasznos, mint embernél a forró tea!) Itató edényként legalkalmasabb, legbiztonságosabb a minél nagyobb területű, 5-6 centi mély, műanyag virágalátét. Jó, ha literenként egy evőkanál almaecetet teszünk a vízbe, ez az esetleges fertőzések terjedését gátolja.
 
 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület