|
Téli madáretetés
|
MIKOR ETESSÜNK?
Novembertől, a hidegek beálltától legalább március végéig.
Lehetőleg a reggeli órákban rakjuk ki a napi adagot. Ha
az etetést elkezdtük, ne hagyjuk abba egyetlen napra sem,
hogy a pártfogoltjaink ne maradjanak ellátás nélkül! (Ha
akár csak egy napig hiába várják az odaszokott madarak a
táplálékot, annyira kiéhezhetnek, hogy belepusztulnak.)
Nagyon fontos: tavasszal is csak FOKOZATOSAN SZABAD ABBAHAGYNI
a madáretetést, és csak akkor, mikor a természetben már
van új táplálékforrás. A hirtelen abbahagyott etetés tömeges
madárpusztulást okozhat ! |
|
|
|
|
|
KIT ETESSÜNK?
Ne csak a kis kedvenceinket, hanem minden rászoruló madarat,
a galambokat, gerléket és a verebeket, a varjúféléket is!
– A galambok, gerlék szinte egész évben költenek (igaz,
egyszerre csak 1-2 fiókát). Táplálék szűkében a fiatalok
tömegesen betegszenek meg a legkülönbözőbb fertőző madárbetegségekben,
és hosszas szenvedés után pusztulnak el! Az ember számára
ugyan nem jelentenek fertőzésveszélyt, más, velük érintkező
madarak számára azonban feltétlenül veszélyt jelentenek!
A galambetetés kategorikus tiltása ezért nemcsak kegyetlen,
hanem ésszerűtlen is!
|
|
|
|
MIVEL ETESSÜNK?
Kis magevőket kölessel, fénymaggal (pl. papagájeleség tartalmazza),
kukoricadarával, galambokat, gerléket búzával is. Adjunk
minél több olajos magot: tisztított diót, mogyorót, héjas
és hántolt napraforgót, kendermagot, repcét. Igen hasznos
a sótlan szalonna, háj kifüggesztése ill. kiszórása apróra
vágott darabokban (lényegében mindegy, hogy marha-, csirke-
v. sertésháj. - A rigók, galambok, gerlék, varjak szívesebben
táplálkoznak a földfelszín közelében.) Adhatunk almát, bogyós
gyümölcsöket (szőlő, csipkebogyó, kökény), főtt zöldséget,
sótlan sajtot, túrót, főtt rizst, főtt tésztát, kutya-,
macskakonzervet, vagdalt csirkehúst, csirkemájat, hájas
csirkebőrt – természetesen mindent friss, romlatlan állapotban.
|
|
|
|
|
|
MIVEL NE ETESSÜNK?
Soha ne adjunk romlott vagy penészes, penészedésre hajlamos
táplálékot, pl. rothadó almát, gyümölcsöt, penészes földimogyorót,
száraz vagy áztatott kenyeret, péksüteményt, semmilyen pékárut!
A penészgombák és más kórokozók igen súlyos betegséget,
elhullást okozhatnak.
A madarak számára a SÓ ÁRTALMAS, a veséjük nem tudja kiválasztani,
ezért ne adjunk sózott szalonnát, sós vagy fűszeres ételmaradékot
sem
|
|
|
|
NE FELEDKEZZÜNK MEG AZ ITATÁSRÓL!
Mindig legyen FRISS, TISZTA IVÓVIZÜK is, különösen a fagyos
napokon! Olyankor jó MELEG VIZET célszerű kitenni, hogy
egész napra kielégíthessék vízszükségletüket, mielőtt befagy.
(Madárkánál télen a meleg víz éppolyan hasznos, mint embernél
a forró tea!) Itató edényként legalkalmasabb, legbiztonságosabb
a minél nagyobb területű, 5-6 centi mély, műanyag virágalátét.
Jó, ha literenként egy evőkanál almaecetet teszünk a vízbe,
ez az esetleges fertőzések terjedését gátolja. |
|
|
|
|
|