Madárvédő                         
 


Kémiai helyett biológiai szúnyogirtást!
 

 

 
 

Hazánkban döntő részben kémiai úton végzik a szúnyoggyérítéseket, az ezekhez használt vegyszerek hatóanyaga szinte kivétel nélkül a deltamethrin nevű idegméreg, amely minden állatra káros, ami nem melegvérű. Egyaránt elpusztítja a szúnyogokat, a méheket, a katicákat, és minden más rovart, de kiemelten veszélyes a vízi szervezetekre (halakra, kétéltűekre) és a hüllőkre is. (Természetesen a rovarevő madarakra is rendkívül káros, hiszen megfosztja őket a táplálékuktól!) Ráadásul egyes kutatások szerint embereknél mutagén hatása is van. Az oldal létrehozói az ország több pontján tapasztalták, hogy szúnyogirtások alakalmával rengeteg rovar pusztul el és köztük elenyészően kevés a szúnyog. Tapasztalataink szerint a probléma súlyát sem a lakosság nem ismeri, sem a döntéshozók nincsenek megfelelően tájékoztatva. 

Pedig van olyan megoldás, amit megfelelően alkalmazva a kémiai irtások teljességgel mellőzhetőek, illetve alkalmazásukra csak a kiemelten árvizes években lenne szükség, de akkor is töredéknyi területen, és jóval kevesebb alkalommal. Ez a megoldás a biológiai szúnyogirtás, ahol olyan szerek használatával történik a védekezés, amelyek kizárólag a csípőszúnyog lárvákra hatnak (megfelelő kijuttatás esetén). Ezzel a problémával a szúnyogártalom kialakulása megelőzhető. Természetesen a módszer már csak korlátozottan alkalmas "tűzoltásra", magyarán ahol már megjelentek a lakossági panaszok a csípésszám emelkedése miatt, ott nem képes totális megoldásra, de ha nemcsak egy-két hetes időtartamban gondolkozunk, akkor a biológiai gyérítés létjogosultsága vitathatatlan.

A szúnyoggyérítés nem olcsó mulatság, ezt legjobban a döntéshozók tudják. Sajnos a múltbéli rossz tapasztalatok miatt, részben a szúnyogirtást végző "szakértők", "tanácsadók" hatására, kialakult az a vélekedés, hogy a biológiai szúnyogirtás nagyon drága módszer.
Viszont úgy tűnik, ez alaptalan, ugyanis habár egy hektárra a biológiai irtás drágább, mint a kémiai, de egy város esetében néhány tucat hektárnyi biológiai kezelés egyenértékű több száz hektárnyi kémiai irtással! Remélhetőleg nem szükséges a kémiai irtást végzők részéről szándékosságot feltételezni, de a biológiai irtási technológia alkalmazása során valószínűleg elkövették azt a hibát, hogy azt a kémiai módszereknél megszokott sémákat figyelembe véve alkalmazták. A biológiai szúnyogirtás helyes alkalmazásával a kezelendő területek akár 90%-kal csökkenthetőek ahhoz képest, mint ha csak felületesen kerül megállapításra a kezelés szükségessége; ez a területcsökkenés a költségek radikális csökkenését is magával hozza.

Szerencsére már nemcsak a külföldi példák, hanem hazai tapasztalatok is rendelkezésre állnak. Szinte hihetetlen, de Szeged város esetében a szúnyogirtási költségeket két egymást követő, hasonló (így összevethető) évben sikerült a negyedére leszorítani, és még további költségcsökkenés várható, hisz vannak olyan költségek, amik a biológiai irtás esetében az első években felmerülnek, de később már nem fognak megjelenni (tenyésztőhely alapadatbázis felmérése, tenyésztőhely megszüntetések, eszközbeszerzések stb.). A költségcsökkenést úgy sikerült elérni, hogy a megfelelő módszereket alkalmazva a kémiai irtásokat 77, a korábbi nem megfelelő technológiájú biológiai irtást 90 százalékkal szorították vissza (területarányosan, de nem hatékonyságban)! És habár populáris fogás, de a spórolt pénzen lehet kátyúzni, orvosi rendelőt felújítani stb. stb.
Természetesen a légi irtások ilyen arányú visszaszorulásának lehetnek vesztesei, a légi permetezést végző, illetve a vegyszer forgalmazásában érdekelt csoportok, amennyiben nem változtatnak a régi beidegződéseiken és nem fordulnak időben az új technológiák irányába. Viszont úgy gondoljuk, hogy ezt az esetleges veszteséget bőven-bőven kárpótolja az tény, hogy töredékére szorul vissza a vegyszerhasználat, hogy jelentősen csökkenek a szúnyogirtások költségei. Az esetleges egyéni veszteségekkel szemben hatalmas közösségi hozadékok állnak szemben. Szintén fontos hozadék, hogy a valóban szakszerűen végzett biológiai szúnyogirtás tartalmaz olyan beavatkozási elemeket, amelyeknél alacsony végzettségű kétkezi munkások bevonása is szükséges. Ez pedig magában rejti azt a lehetőséget, hogy a közmunkaprogram résztvevői újabb, valóban hasznos tevékenységben vegyenek részt. Természetesen a felelősségteljes biológiai szúnyogirtás csak megfelelő odafigyeléssel, megfelelő szakértői tevékenységgel, megfelelő szakirányítással végezhető.


 

   
 
 
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület