Madárvédő                         
 

 

Nimfapapagáj  A nimfák átlagéletkora 20 év, így szerencsés esetben kb. ennyi ideig lesz kedves, vidám (de meglehetősen nagyhangú) társa gazdáinak. Ha hímet választunk, az szép dallamosan fog fütyörészni; kellő foglalkozás mellett meg lehet tanítani rövidebb dallamokra, esetleg beszédre is. A nem megválasztásánál mérlegelni lehet, hogy a hímek általában is hangosabbak a tojóknál; a nimfalányok pedig ha lehet, még barátságosabbak és játékosabbak, mint a fiúk.A végleges tollruhájuk csak jóval később, fél-egy éves korban alakul ki, amikor is a fiúk pofája és bóbitája élénk sárga, piros pofafolttal; a lányoknál szürke alapon van a piros pofafolt. A farok a lányokon tarkább, a fonákján sárga-szürke csíkozottsággal; a hímek farka egyszínű szürke lesz. A fiatalok a tojóra hasonlítanak, de már megfigyelhető a fiúk pofikájának sárgás színe, és a dalolási hajlandóságuk egyértelműen megmutatja nemüket. – A szép “gyöngyös” színváltozatú madárkák többsége tojó. Ma már elég gyakori a lutínó (sárga alapszínű) változat is; ők gyönyörűek, de viszonylag erősen beltenyészettek, ezért hajlamosabbak a betegségekre! ...
A nimfa igen barátságos, békés természetű papagáj, jó bánásmód mellett nagyon hamar megszelídül, kézből eszik és a gazdi vállára, kezére, fejére száll. Nemtetszését sziszegéssel, fújással, vicsorgással fejezi ki, de harapni csak akkor harap, ha nagyon megrémül. (Célszerű legalábbis kezdetben hasonló színű ruházatban közelíteni a madárhoz, mert néha meglepő riadalommal reagálnak a szokatlan ruhadarabra.)
A nimfapapagáj társas lény! Ha a gazdi rendszeresen foglalkozik vele, rövidesen párjául fogja tekinteni és egy életen át ragaszkodik hozzá. “Párja” tartós távollétét megsínyli. Ha nem tudunk rendszeresen foglalkozni vele, jó, ha minél fiatalabb korban párt is veszünk hozzá. (Mindig fiatal madarat vásároljunk, mert csak az igazán alkalmazkodóképes, szelidíthető.) – A nimfák nagyon monogámok. Párjuk elvesztése megviseli őket. (Ha a párja elpusztul, tanácsos lehetőleg rövid időn belül ugyanolyan küllemű madarat vásárolni hozzá.)
Nimfapapagájnak minimálisan 50x30x30 cm élhosszúságú kalitka kell, legalább két ülőrúddal ellátva. (Két madárnak már ez is szűk, kb. 60x60x40 cm az ideális.) A keskeny, magas kalitka föltétlenül kerülendő! Ennek csak a legmagasabb ülőrúdját használja ki a madár, és így alig van mozgáslehetősége. - A nimfapapagáj rendkívül mozgásigényes! Az első néhány nap kivételével, amíg megismeri a szobát és megszokja jelenlétünket, kezünket (nem fél a kezünktől, eszik belőle) , minden nap legalább egy-két órát szabadon röpködhessen a szobában! Csak így marad testileg-lelkileg egészséges.
 

Eleség. A nimfapapagáj magtápláléka (fehér, piros) köles, fénymag, kb. 10 % zab, kb. 10 % napraforgómag (időnként kevés kendermag). Leghelyesebb, ha a hullámospapagáj-eleségkeveréket külön edényben etetett kevés napraforgóval, kendermaggal egészítjük ki. Mint minden madár, ők is nagyon szeretik a fürtös kölest (csumiszt). Lágyeleségre nézve ugyanaz az igényük, mint a hullámos papagájoké. Természetesen ugyanúgy szükségük van az emésztéshez aprószemű sóderre, továbbá ásványi anyagokra, pl. szépiára, megtört tojáshéj fogyasztására.

 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület