Madárvédő                         
 
 
 

Neophema papagájok

Sok mindenben hasonlítanak a viszonylag
közeli rokon hullámos papagájokhoz (mindkét nemzetségnek Ausztrália füves pusztáin van a hazája, táplálékuk főleg fűmagvakból áll - emiatt a Neophema papagájokat sokan fűpapagájnak is nevezik - , fák üregeiben, odúiban költenek, méretük is hasonló), de viselkedésükben, szokásaikban jócskán különböznek is. A fűpapagájok kisebb csoportokban élnek, sokkal nyugodtabbak, nem agresszív az alaptermészetük. Más papagájokkal együtt tartva nem ők a
dominánsak, gyakran szinte visszahúzódóak, elviselik az alárendelt szerepet. Kellően tágas röpdében jól elvannak, persze kalitkában tartva rendszeresen meg kell röptetni őket.

Nyugodt természetük miatt elfoglalt gazdáknak jobban ajánlhatók, a hangjuk is kellemes, dallamos, tapasztalatom szerint nem csap át hangoskodásba.

Táplálkozásuk is a hullámosokéhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy ők nagyon kedvelik a napraforgót is. Az irodalom szerint 10-12 év az átlagéletkoruk. - Ide tartozik az ékes papagáj (Neophema pulchella), a vörösbegyű papagáj v. fénypapagáj (Neophema splendida), a rózsáshasú v. Bourk-papagáj (Neophema bourkii).

 

 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület