Madárvédő                         
 
Melyik fióka szorul mentésre?


Gyakran előfordul, hogy ha a fűben, a bokrokon pici, röpképtelen fiókát találnak, csupa jóindulatból megsajnálják az „árva” fiókát és hazaviszik, hogy segítsenek rajta. FIGYELEM! Ha a talált, tollas fióka netán ennivalóért tátja is a csőrét, de nem sérült, egészséges, élénken mozog, szalad, bújkál, akkor nem szabad elhozni!! Ugyanis a verébalakúak rendjébe tartozó számos madárfajnak a fiókái kitollasodás után, de még nem röpképesen, 10-15 napos korukban kiugrálnak a fészekből és talajközelben rejtőzködve várják, hogy szüleik tovább etessék őket. (A viselkedés értelme, haszna, hogy így a rájuk bukkanó ragadozó nem tudja egyszerre az egész fészekaljat elpusztítani.) Így viselkednek pl. a rigók, a pacsirták, a poszáták, a billegetők, a füzikék, a fülemülék, a sármányok, az erdei pinty, a tengelic, a csíz, a kenderike, a zöldike, a meggyvágó, a verebek fiókái. - Egy madárfiókát senki nem tud olyan jól gondozni, etetni, az önálló életre felkészíteni, mint a tulajdon szülője!
A fecskék, fakopáncsok, harkályok, galambok, gerlék, baglyok fiókáival, általában amelyek faodvakban vagy építmények zugaiban, tetőszerkezetében költenek, más a helyzet. Ezek fiókái a fészket elhagyva általában már tudnak repülni, ha még nem is nagyon jól.
Ha a fióka nagyon kiéhezettnek tűnik, feltehetően fél nap óta vagy még hosszabb ideje nem kapott enni, akkor haladéktalanul (egy órán belül) próbáljuk megetetni, megitatni. Sajnos előfordulhat, hogy már annyira legyengült a fióka, hogy a táplálékot a szervezete már nem tudja feldolgozni, és rövidesen elpusztul.
Miután felneveltük, a szabadon engedésnél mire ügyeljünk?
1. A felnőtt fiókát jó időben engedjük szabadon;
2. ügyeljünk rá, hogy lehetőleg fajtársakat találjon a közelben;
3. a környezetben legyen ivóvíz, viszont lehetőleg ne legyen macska;
4. és arra is tanácsos gondolni, hogy a gerlék, a rigók meglehetős agresszíven űzik el a „betolakodó” új fajtársukat..
 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület