|
|
|
Galamb-,
gerle-fiókák
A galamb-, gerle-fiókákat (akárcsak a papagájokat)
a szülők kizárólag a begyükből felöklendezett begyváladékkal
(ún. begytejjel), az idősebb fiókákat főleg a begyükben
puhított magvakkal etetik. Ezért a nagyobb (már tollas)
fiókáknak jól megfelel a következő „pempő” (elnevezés tőlem):
Teáskanálnyi búzadarát (grízt), kukoricadarát kevéske vízzel
felfőzünk. Alaposan keményre főzött tojásnak a sárgáját,
lereszelt fehérjét keverünk hozzá bőven; ha kéznél van,
adhatunk hozzá csecsemőtápszert is. (Minden fióka neveléséhez
fontos az állati fehérje-bevitel!) Ehhez adjunk még vitamint
(Jolovit vitamincseppet vagy Laktiferm M+C vízben oldható
port, mindkettő állatpatikában kapható), valamint a kalciumbevitel
végett igen fontos porított tojáshéjat (a jól kifőzött tojás
héját mozsárban megtörjük). Nagyon hasznos adalék még a
reszelt sárgarépa, vitamindús és a beleket is rendben tartja.
A nagyobbacska fiókának egyre nagyobb mértékben lehet kölest,
búzát, durvább kukoricadarát keverni a „pempőhöz”, és azt
egyre szilárdabbra készíteni. - A fiókát megfelelő méretű
dobozban az ölünkbe ültetjük, fél kézzel puha csőrét óvatosan
szétfeszítjük, és a nem túl puha „pempőből” készített borsónyi
gombóckákat (20-30 darabot) elég mélyen a szájába toljuk.
Vízigényét műanyag szemcseppentős flakonból vagy
injekciós fecskendőből adagolt néhány csepp (vitaminos)
vízzel elégítsük ki. A galamb-, gerlefiókát elég naponta
négyszer, később háromszor megetetni, majd idővel fokozatosan
rászoktatni a mageleségre. A magvak emésztéséhez, a zúza
működéséhez tiszta homok, kölesszem nagyságú sóder is szükséges!
(Akváriumban használatos sóder a legmegfelelőbb.)
|
; |
|
|
|