Madárvédő                         
 

 

Galamb-intelligencia

Pszichológiai tétel, hogy az intelligencia nem más, mint a környezethez való alkalmazkodás képessége. Ezt tekintve, a galambok egyértelműen a legfejlettebb intelligenciájú lényekhez tartoznak!
 

 

Nemcsak öröklött képességeik, pl. fejlett tájékozódó képességük csodálatra méltó, de tanulási képességük is rendkívüli. Az utóbbi években nem egy kutató vizsgálta a galambok nagyszerű megfigyelő és emlékező képességét. Ha adott kép jelent meg a madár előtt, akkor az egyik, ha egy másik, akkor másik etetőből kapott enni … A galamb ezernél több képet tudott egyidejűleg észben tartani és tévedhetetlenül felismerni! (Egyesek szerint ez az embereket megszégyenítő kép-, tájkép-felismerő képesség az egyik alapja a kiváló tájékozódásuknak is.) – Elképesztő történetet olvastam Farkas Henrik Változó állatvilág c. könyvében. A hatvanas években Moszkva egyik modern, elektronikus alkatrészeket készítő gyárában precíziós automata gépek formálták a parányi munkadarabokat. A sebes futószalag végén galamb volt a minőségi ellenőr! Ha az alkatrész tökéletes, a galamb a jobb oldali érinkezőre koppint, ha azonban selejtes, akkor a bal oldalira, és a darab a selejtkosárba kerül. Ilyenkor a galamb jutalomfalatot kapott. A modern Hamupipőke-történetben a madarak kiváló forma- és színérzékelését, no meg a galambok rendkívüli vizuális memóriáját használták ki. A galambok az ilyen kiválogatós feladatokban jobb eredményt érnek el, mint az emberek! (Persze ma már nem galambok, hanem minőségellenőrző automaták végzik ezt a feladatot.)

 

 

  Nemcsak a jákópapagájok, hanem a galambok absztrakciós képességeit is vizsgálták már kutatók. Például a galambok néhány hónap alatt megtanulták megkülönböztetni az abc összes betűjét. Képesek számolni is, kb. ugyanolyan jól, mint a rhesus makákók. Erről új-zélandi kutatók számoltak be a Science c. folyóiratban. Képesek a képernyőn a különböző méretű, alakú és színű tárgyak képeit egyes, kettős, hármas stb. csoportokba rendezni, a számok növekvő sorrendjében, egészen 9-ig (tovább egyelőre nem vizsgálták). – Újabban brit kutatók arról számoltak be, hogy a városokban vadon élő galambok képesek az egyes embereket a ruházatuktól függetlenül, valószínűleg az arcvonásaik alapján megkülönböztetni.  


 


A galambok a velük ellenségesen viselkedő embert akkor is elkerülték, mikor a barátságosan viselkedő társával kicserélték az eltérő színű ruházatukat. (Saját tapasztalataim szerint erre pl. a balkáni gerlék nem képesek. Mikor a nálam áttelelő fiatal balkáni gerlék közé a megszokott zöld színű melegítőm helyett bordó színűben léptem be, éktelen riadalommal reagáltak. Ugyanezt a papagájaim meg a rövidebb-hosszabb ideig nálam tartózkodó galambfiókák vagy legyengült galambok részéről sohasem tapasztaltam – kivéve ha valamilyen riasztó mintázatú, csíkos vagy kockás ruhadarabot vettem magamra: ettől valószínűleg genetikai bevésődés miatt riadoznak…) Azt is nem egyszer tapasztaltam beteg, legyengült, segítségre szoruló galambokkal, hogy a galambok szinte azonnal felfogják, ki az, aki segíteni akar rajtuk, és a gyámolítást ragaszkodással viszonozzák

 

 
 

 

 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület