Madárvédő                         
 

 

Eleség okozta betegségek



A higiénia rendkívül fontos. Mielőtt madarunk eleségéhez, eszközeihez nyúlunk, mindig alaposan mossunk kezet, nehogy betegségkeltő kólibaktériumot vagy más baktériumot, vírust hurcoljunk be. Az eleségbe hullott ürüléket, üres maghéjakat rendszeresen távolítsuk el. Ivóvizet annyit adjunk, ami aznap elfogy, és naponta cseréljük! Nagyon jó hatású az adag (20-30  ml) ivóvízbe adagolt késhegynyi Agroferm M+C por, amely tejsavbaktériumokat és 12-féle vitamint tartalmaz, hatékonyan segít a bélflórát rendben tartani. (Állatpatikában kapható.) Az önitatóban időnként felrakódott penészt gondosan távolítsuk el! - Negyedévenként - félévenként célszerű alaposan fertőtleníteni mindenét Hypóval, Flóraszepttel, majd alapos öblítés és szárítás után helyezni vissza. – A zöldeleséget, sárgarépát, almát mindig alaposan mossuk meg és törlőkendővel szárítsuk meg. Főtt tojást is jó, ha rendszeresen kap (a magevőknek is szükségük van állati fehérjére, különösen a fejlődésben levő madárnak ill. a fiókáknak, de a felnőtt madarak jó erőnlétéhez is szükséges). A tojást ajánlatos legalább 20-30 percig főzni, az esetleges Salmonella- és egyéb fertőzés elkerülése végett.
Az állatorvosoknak is csak kis töredék része tudja, a madaraknál milyen súlyos emésztőszervi és légzőszervi betegségeket okozhatnak a rosszul kezelt eleségben elszaporodott gombák. A Candida albicans az élesztőgombafélékhez tartozik; embernél csak a legyengült immunrendszerű egyénekben okoz betegséget, de madaraknál (főleg a beltenyésztett díszmadaraknál) igen gyakori a Candida (és más gombafajok?) okozta, krónikus öklendezéssel járó, az egész szervezetre kiterjedő betegség, mely kezeletlenül elhulláshoz vezet. Az Aspergillus fajok nemcsak súlyos, előbb-utóbb halálos légzési elégtelenséget, de testszerte rákos daganatokat is okozhatnak. Ha az állatorvos nem ismeri fel, hogy gombabetegségről van szó, és (flukonazol helyett) antibiotikumokat rendel, ezzel (mivel a hasznos baktériumflórát is elpusztítja, és a gombák gátlástalanul szaporodhatnak) még jobban megbetegíti és hosszú, kínos haldoklásra ítéli a szerencsétlen madárkát. - Csupán a nem kellően kiszárított mageleség is súlyos gombabetegséget okozhat, hát még ha különféle lágy, nedves gyümölcsökkel "dúsítják" az eleséget! Soha ne vegyük meg az ilyen eleséget!! - A sütőben, alacsony hőfokon történő áthevítés, hőkezelés is csak az élő gomba-egyedeket öli meg, de a gombák által termelt toxinok ellen a hőkezelés is hatástalan

 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület