Madárvédő                         
 

 

  


Le az egérfogó ragasztóval és az előállítóival!   Ez az aljas, otromba állatkínzó ötlet csaknem magyar specialitás! Ilyenkor cseppet sem vagyok büszke, hogy magyar vagyok. Próbáljátok ki: rákeresve az "egérfogó ragasztó"-ra, egyetlen cég termékét találhatjátok: a Bábolna Bio Kft. BioStop egérfogó ragasztóját. Egyetlen "előnye", hogy olcsó: - Utóbb találtam még egy hasonlóan zseniális terméket, a ZapTrap ragasztós egércsapdát, amely nem magyar, hanem olasz gyártmány. Ezt az Agrosol 2000 Kft. forgalmazza; állítólag ez sem minősül veszélyes terméknek (!), és többek között Debrecen mezőgazdasági boltjaiban is átvehetők, potom 300 forintos áron...Gánt, egérragasztóval kivégzett kékcinkék
Néhány száz forintért isten tudja hány szerencsétlen jószágot lehet napokig tartó irgalmatlan szenvedéssel, de mindenesetre olcsón kiirtani! És persze az egerek természetes ellenségeit is, mint a kis kuvikot, vagy a csali által odavonzott bármelyik rovarevő madárkát, pl. kis cinkét, rozsdafarkút is. Nem egy olyan eset fordult elő, hogy egérragasztós csapdába kitett dióra, napraforgóra odaszállt cinege beleragadt a ragasztóba, majd az életéért küzdő cinegére rácsapott a karvaly, és ő is a ragasztó áldozata lett! (Erről írt a Mályi Természetvédő Egyesület a 2014-ben indított petíciójában "Tiltsák be az egérfogó ragasztó termékeket" címmel, amihez mi is csatlakoztunk.Még a TV2 is hírt adott róla, mégsem történt semmi...)
Egérragasztóba ragadt rozsdafarkú
  A közelmúltban Varga Márta talált egy kis cinkét a ragasztóban, igyekezett alkohollal letisztítani róla a ragacsot, de mivel az oldószerek, a benzin is, az alkohol is a madarak bőrén át felszívódva halálos mérgezést okoznak, sajnos ez a kis cinke is belepusztult.
- Kb. 2 éve hozzám is hoztak egy szerencsétlen kis rozsdafarkút; miután feltehetőleg napokig kínlódott az egérragasztóban, majd fél napig kínlódott a jólelkű állatorvosnő keze alatt, aki próbálta oldószerrel letisztítani róla a ragacsot (nem sok sikerrel), majd kis híján egy hétig kínlódtunk velem együtt (nyelési, légzési nehézségei voltak), minden igyekezetem ellenére egy reggelre teljesen legyengülve örökre elaludt.
-Tavaly Gánt Bányatelepen egy kerítés külső szélére erős ragasztót kentek, mondván, a macskák ne tudjanak bemenni a területükre. A mellékelt felvétel alapján egy órán belül sikerült három cinkének bent ragadnia. Szerencsétlen vergődésüket, haláltusájukat látták az állatvédők, de próbálkozásaik ellenére a kiszabadításuk már nem járt sikerrel.

A Bábolna Bio Kft. szerint "a BIOSTOP egérfogó ragasztó hatékony, irtószermentes megoldást kínál az egerek befogására. A gyors és látványos eredményt adó termék kihelyezése egyszerű, ugyanakkor széleskörűen alkalmazható olyan helyeken is, ahol irtószer kihelyezése nem javasolt." Maga a ragasztó állítólag nem mérgező, így a kisegér "csupán" éhen-szomjan pusztul. Én a kitalálóját ragasztanám bele, jó alaposan!
  Elképesztő! Lehetetlen, hogy ne tudják: Az egérragasztó létezése is állatvédelmi törvény-ellenes! Az állat napokig tartó szörnyű kínlódás, vergődés után éhen-szomjan pusztul - olyan eset is előfordult, hogy a szerencsétlen állat szabadulni igyekezvén a saját lábát rágta le. Továbbá: " széleskörűen alkalmazható olyan helyeken is..." ezzel arra céloznak, hogy ki lehet rakni a természetbe is?!

  1. Az állatvédelmi törvény 12. §. (2) szerint még szükséghelyzet esetén is "gondoskodni kell azonban arról, hogy az állat életének kioltása szakszerű gyorsasággal és a legkisebb szenvedéssel járjon". 2. Továbbá a BTK 244. §. szerint "Aki ... gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, ... a büntetés bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés, ha a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza." Az egérragasztó kétséget kizáróan ilyen eszköz, mégis évek, évtizedek alatt nem történt semmi a betiltása ügyében!!
3. A BTK 242.§. (a "Környezetvédelem, természetvédelem" menüpont alatt olvasható) ugyancsak súlyos börtönbüntetéssel büntetni rendeli a védett madarakat károsítókat.
Évek során át tiltakoztunk már a Vidékfejlesztési Minisztériumnál, az Igazságügyi Minisztériumnál, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál, - írtunk természetesen a Bábolna Bio Kft-nek is, - vajmi kevés sikerrel.
Micsoda velejéig lelketlen, eszetlen, felelőtlen gonosztevő, aki képes a kertjébe kirakni ezt a szörnyű gyilkoló kínzóeszközt! És micsoda lelketlen, felelőtlen emberek - "természetvédők", jogászok, hivatalnokok - akik évtizedek alatt semmit nem tettek a betiltásáért! Felvetődik a kérdés: jogállam-e az ország, amelyben élünk?!


Mesék az erdőből egérgyerekek


 Kérek mindenkit, aki ennek a tudatában van, hogy BOJKOTTÁLJUK ezeket a brutálisan állatkínzó, természetkárosító termékeket!


 
 
 
Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület