Madárvédő                         
 

 

Beltenyésztés okozta betegségek
Sajnos szinte valamennyi háziállatnál, így díszmadaraknál is igen elterjedt a különböző neveken ("vonaltenyésztés", "családtenyésztés", "rokontenyésztés") folyó beltenyésztés, aminek az elsődleges célja valamilyen kívánatos tulajdonság (madaraknál pl. tollazat színe, rajzolata) továbbvitele, csakhogy sajnos a nemkívánatos tulajdonságok is öröklődnek. Ez úgy történik, hogy a kívánatos tulajdonságokkal rendelkező rokon egyedeket - pl. apát a lányával, anyát a fiával - párosítják. Ha ezt felelőtlenül, a megfelelő vérfrissítések nélkül sorozatosan végzik, akkor előbb-utóbb ugyan szép színezetű v. mintázatú, de immungyenge, satnya, beteges egyedek jönnek létre. Ennek az az eredménye, hogy pl. hullámos papagájoknál már szinte minden egyed beltenyésztett! és emiatt vérfrissítés is alig jöhet szóba.
Az egyik leggyakoribb következmény, hogy a beltenyésztett madárkáknál (gyakran már egészen fiatalon, hullámos papagájnál már egy-másfél évesen) daganatos betegség alakul ki! Gyakran észlelhetjük, hogy a hasban növekvő csomó képződik; hímecskéknél gyakori, hogy az orruk melletti sötétkék viaszbőr fokozatosan elkezd barnulni (ez minden esetben heredaganat következménye); a madárka sokat gubbaszt, étvágytalan lesz, és kezelés nélkül hamarosan elpusztul.
Ennek gyakorlatilag egyetlen kezelési módját ismerem: az erőteljes immunerősítést. A Vetri DMG igen jó immunerősítő, a legkülönbözőbb betegségekben (pl. vírusbetegségben is) jó eredménnyel lehet alkalmazni. Már nem egy díszmadaramnál alkalmazom daganat ellen is (ilyenkor naponta a madárka csőrébe kell csepegtetni a testtömeghez viszonyított adag 2-3-szorosát), és ez látványos eredménnyel jár, a daganat láthatóan visszafejlődik, a tünetek csökkennek ill. megszűnnek. Ismerőseim hasonló eredményekről számoltak be!

 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület