Madárvédő                         
 

 

Az ember legrégebbi barátai


A házi galamb a szirti galamb (Columba livia) háziasított változata. Már kb. 4-6 ezer éve háziasította az ember. A kis-ázsiai emberek szent állatként tekintették a szirti galambot. Ezek a galambok ugyanis olyan barlangokban laktak, amelyeket az ottani emberek istenek lakóhelyének tekintettek, a galambok pedig az istenek tiszteletére emelt szentélyeket fészekrakásra használták - így a galambokat is istenként tisztelték. Így keletkezett a világ számos vallására jellemző galambkultusz. - Kiváló tájékozódó képességüket kihasználva, az ókori Egyiptomban már hírvivőkként alkalmazták, és isteni származásúnak, királyi madárnak tartották őket. - A föníciai hajósok tengeri utakra vitték galambjaikat, majd a messzi szárazföldek megismerésére röptették ki őket. Az özönvízről szóló bibliai legendában is galamb volt a hírvivő! - A hinduk a szerelem istenét is galamb alakjában ábrázolták. Indiában és más ázsiai országokban a galambokat az emberi lélek megtestesítőjének tartották. (A szíriaiak galambházakat építettek a halottaik sírja fölé!) Nem csoda, hogy a harmadik isteni személyt, a Szentlelket fehér galamb képében testesítették meg a keresztények! (Vö. T. Osinski: Az ókori galamb)
Ragaszkodnak az eredeti élőhelyükhöz. Miért is a városokban szaporodtak el a kóbor házi galambok? Szembetűnő, hogy legtöbbjük pontosan úgy néz ki, mint a tenyésztett kedvenc postagalambok. Hát persze, hiszen ezek mind a (postakocsik, távírók, rádióadó-vevők stb. belépésével) feleslegessé vált és szélnek eresztett postagalambok leszármazottai!


Még a közelmúltban is alkalmazták őket hajósok, pilóták, alpinisták, kémek, bankárok stb., sőt, az első és második világháborúban postagalambok, katonagalambok vitték az üzeneteket a frontvonalakon innen és túl, és mentették meg egész bekerített katonai alakulatok életét. Sok postagalamb kapott ezért háborús kitüntetést. Aztán mikor feleslegessé váltak ezek a galamblelkű hősök, akkor egyszerűen szélnek eresztették őket, éljenek meg, ahogy tudnak. Ezeknek az ükunokáit gyilkolják, éheztetik, üldözik ma az ostoba, alaptalan rémhírekkel megfertőzött városlakók!

 

 

 
     
  Köszönjük adományait, amivel segíti munkánkat!
Copyright 2014: Columba Országos Madárvédő Egyesület